Čemu služi neven?

Čemu služi neven?

Narodna imena:
Žutelj, oganjac, zimorod, prstenčac.

Neven se gaji u Evropi od XII veka kao ukrasna, a ređe lekovita biljka. Poreklom je iz mediteranskog područja i zapadnih delova Azije.

Od nevena se koriste cvetovi ( Calendulae flos) koji se u obliku čaja upotrebljavaju za lečenje želudačnih i crevnih oboljenja, ispiranje usta i grla. Koristi se i u obliku melema za lečenje rana, otoka, opekotina, čireva i uboda pčela i osa.

U narodu se koristi za spravljanje raznih diuretičnih čajeva. Ekstrati napravljeni od cvasti se upotrebljavaju protiv viška holesterola u krvi. Interno, cvet nevena se koristi kod zapaljenja unutrašnjih organa ( holecistiti, gastritis, cistitis, holangitis). Jača imunitet organizma i korisno ga je uzimati protiv gripa.

U Rusiji u kombinaciji sa nikotinskom kiselinom, koristi se za izradu gotovih preparata “KN” koji ima primenu u simptomatskoj terapiji nekih oblika tumora. Aktivne materije cveta su flavonoidi, karotinoidi, kalendulozidi (aktivni glikozid oleanolne kiseline), etarsko ulje( 0,02%), tanini, steroli, organske kiseline i gorke materije.